Ruimte voor lijden en pijn

Doorgaan en vooral niet stoppen! Stilstand is achteruitgang! Als je maar doorzet, dan lukt alles! Even de kiezen op elkaar en er voor gaan!
Ruimte voor lijden en pijn is er niet echt in onze wereld. Alles moet gladgestreken en gestyled. Kijk maar naar de sociale media. Ik zie er zelden een triest bericht op staan. En zeg nou zelf, tenzij je voor een krant schrijft, verkoopt ellende natuurlijk ook niet.

Winst en je targets behalen, vooruitgang boeken, diploma´s, kampioenschappen, de beste, grootste, hoogste, snelste, verste, leukste, lekkerste, daar berichten we over. Mislukking, pijn en lijden zijn veelal taboe. Het liefst hebben we geen wolkje aan ons blauwe hemeldek. Begrijpelijk, maar niet realistisch.

Toch is er een verandering op komst. We gaan weer back to basic, doen aan slowcooking, cocooning, en chillen. Yoga en Mindfulness zijn hot. Mensen hebben behoefte aan rust en tijd voor zichzelf.

Na tien jaren dagelijks te hebben gemediteerd, durf ik nu best wel te beweren dat stilstand ook vooruitgang kan zijn. Als je maar bewust stil staat. Sterker nog: ik durf zelfs te beweren dat zonder schaduw de wereld, letterlijk en figuurlijk, minder mooi is.foto bomen Het bewust omarmen van alles wat minder prettig is in iemands leven, is wat Mindfulness probeert te leren aan mensen, omdat pijn en lijden nou eenmaal bestaan. Je met afwijzing focussen op pijnklachten en lijden, veroorzaakt verhoogde spierspanning en stress en dat vergroot weer onze pijn en ons lijden.

Kun je beter met pijn en lijden overweg, dan zal je lijf eerder ontspannen en de problemen zullen verminderen. En soms levert het Mindful met pijn kunnen omgaan ook pijnreductie, als je ontdekt dat je zere rug geen zere rug  is, maar een plek op je rug die zeer doet, of als je ontdekt dat lijden en een goed leven toch naast elkaar kunnen bestaan.

Precies waarnemen kunnen scheelt meestal veel aan pijnbeleving en lijden. Mindfulness leert mensen precies waarnemen. Erkennen dat lijden erbij hoort, completeert ons mensbeeld en maakt ons tot een volledig mens met meer wijsheid en inzicht.

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*