Mindfulness, keuzes maken en met passie leven

Mindfulness is feitelijk en zonder oordeel waarnemen, waardoor je jezelf beter kunt leren kennen. Door de opgedane kennis kun je betere keuzes maken waardoor je´s avonds tevredener in je bed kruipt.

Tijdens een periode in mijn leven waarin ik minder buitenshuis kon werken, nam ik waar dat ik steeds minder ging doen. Mijn leven werd steeds leger. Ik deed alleen het hoognodige: zorgen voor het natje en het droogje van mijn man en mijn kinderen, een beetje huishouden en de hond uitlaten. Het internet was goed voor wat tijdverdrijf en ik las wel eens een boek. Het gevoel van onvrede nam zienderogen toe en ik vond weinig goeds aan mezelf en voelde me vooral erg eenzaam. Mijn man en kinderen bevroegen mij over het waarom en ik kon ze geen antwoord geven.

who wants to changeIk moest toch wel minstens in therapie, vond ik. `Kun je dan niks met je Mindfulness?` vroeg een collegatrainster mij. Nee, het zat echt veel dieper, dacht ik en ik bleef hangen in het niks doen.
Tot ik op een dag werd gegrepen door de strijd die onze jongste dochter met zichzelf voerde. Zij stond op zittenblijven en wilde zichzelf als puberchaoot de discipline aanleren van het plannen en uitvoeren, zoals onze oudste dochter dat al zo goed kon.

Door haar ging ik echt naar mezelf kijken. Ik merkte op dat ik steeds maar teleurgesteld was in mijn non-prestaties en ik nam waar hoe goed het me deed als ik mijn afspraken met mezelf wel nakwam. Ik zag dat onvrede en vrede, onmacht en macht, faalangst en moed, wanprestatie en prestatie uit mijn inspanningen voortkwamen. Het was me duidelijk: ik heb een keuze! Sindsdien krijg ik veel meer gedaan en kruip ik ´s avonds tevredener in mijn bed. Nu hoop ik maar dat ik heel oud wordt, zodat ik nog alles kan doen, wat ik zo graag wil doen. Ik leef weer met passie. En.. mijn dochter haalde haar jaar.

de bijgevoegde tekening komt van de site van The ManKind Project.

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*